Ίδρυση Κοιν.Σ.Επ.
15663
page-template-default,page,page-id-15663,bridge-core-2.5.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_from_right,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Ίδρυση Κοιν.Σ.Επ.

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

Προκειμένου να προσδιορίσουμε την έννοια των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), θα πρέπει να δώσουμε τον ορισμό της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σύμφωνα με τον ν. 4430/2016.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ως άνω νόμου, «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» ορίζεται το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που στηρίζονται σε μία εναλλακτική μορφή οργάνωσης των σχέσεων παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης και επανεπένδυσης, βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, καθώς και του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τι είναι οι Κοιν.Σ.Επ.;

Οι Κοιν.Σ.Επ.  αποτελούν έναν από τους Φορείς της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, μαζί με τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης, τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων καθώς μαζί και με οποιοδήποτε άλλο μη μονοπρόσωπο νομικό πρόσωπο, εφόσον έχει αποκτήσει νομική προσωπικότητα, όπως ιδίως αγροτικοί συνεταιρισμοί του Ν. 4384/2016 (Α’ 78), αστικοί συνεταιρισμοί του Ν. 1667/1986, Αστικές Εταιρίες των άρθρων 741 επ. του Α.Κ., εφόσον σωρευτικά συντρέχουν σε αυτό οι προϋποθέσεις που ο ίδιος νόμος ορίζει.

Ποια είναι τα είδη των Κοιν.Σ.Επ.;

Οι Κοιν.Σ.Επ. διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Στις Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης & στις Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής & Κοινωνικής Ωφέλειας

Οι Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό τους, διακρίνονται σε Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων & σε Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Ειδικών Ομάδων.

Οι  Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων  επιδιώκουν την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή, των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες.  Ποσοστό 30% κατ’ ελάχιστον των μελών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές ανήκουν υποχρεωτικά σε αυτές τις κατηγορίες. Η συμμετοχή σε αυτές των φυσικών προσώπων που ανήκουν στις Eυάλωτες Ομάδες Πληθυσμού και προσμετρώνται στο παραπάνω ποσοστό πρέπει να διενεργείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο προσδιορίζεται στο καταστατικό της Κοιν.Σ.Επ.. Αν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει να πληρούται το ανωτέρω ποσοστό, ο Φορέας πρέπει εντός τριών (3) μηνών να προβεί στις απαραίτητες εγγραφές μελών ή προσλήψεις εργαζομένων. Άλλως μετατρέπεται σε Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας.

Οι  Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Ειδικών Ομάδων,  επιδιώκουν την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού. Ποσοστό 50% κατ’ ελάχιστον των μελών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές ανήκουν υποχρεωτικά σε αυτές τις κατηγορίες. Η συμμετοχή σε αυτές των φυσικών προσώπων που ανήκουν στις Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού και προσμετρώνται στο παραπάνω ποσοστό πρέπει να διενεργείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο προσδιορίζεται στο καταστατικό της Κοιν.Σ.Επ.. Αν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει να πληρούται το ανωτέρω ποσοστό, ο Φορέας πρέπει εντός τριών (3) μηνών να προβεί στις απαραίτητες εγγραφές μελών ή προσλήψεις εργαζομένων.

Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) του άρθρου 12 του Ν. 2716/1999, θεωρούνται αυτοδικαίως Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης.

Στον αντίποδα αυτών, οι Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής και Κοινωνικής ωφέλειας, αναπτύσσουν δραστηριότητες «βιώσιμης ανάπτυξης», ή και παρέχουν «κοινωνικές υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος»

Ποια είναι η διαδικασία ίδρυσης μιας Κοιν.Σ.Επ;

Για τη σύσταση μιας Κοιν.Σ.Επ, απαιτείται η σύνταξη καταστατικού. Το καταστατικό πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον πέντε (5) άτομα στις περιπτώσεις των Κοιν.Σ.Επ Συλλογικής & Κοινωνικής Ωφέλειας και από τουλάχιστον επτά (7), αν πρόκειται για Κοιν.Σ.Επ.  Ένταξης. Το καταστατικό μαζί με τις απαιτούμενες δηλώσεις των μελών κατατίθενται στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο μετά από τον έλεγχο των προϋποθέσεων του νόμου χορηγεί βεβαίωση προσωρινής εγγραφής, με την οποία γίνεται η έναρξη εργασιών της επιχείρησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Εν συνεχεία και μετά την κατάθεση της έναρξης εργασιών στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας ολοκληρώνεται η εγγραφή της επιχείρησης και συντελείται η σύσταση της Κοιν.Σ.Επ. και η υπαγωγή της στις διατάξεις του νόμου, οπότε αποκτά νομική προσωπικότητα και εμπορική ιδιότητα.

Ο τρόπος φορολόγησης των Κοιν.Σ.Επ. Υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για την ίδρυσή τους;

Οι Κοιν.Σ.Επ, όπως κάθε νομικό πρόσωπο έχει φορολογική επιβάρυνση 29% επί των κερδών τους. Ειδικότερα όμως για τις Κοιν.Σ.Επ, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνεται ποσοστό έως 35% των κερδών προ φόρων, εφόσον αυτό καταβάλλεται στους εργαζομένους τους.

Επιπρόσθετα, οι Κοιν.Σ.Επ για τα πρώτα πέντε (5) έτη από την έναρξη εργασιών τους, απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος.

Υπάρχουν ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις ή άλλες ευθύνες στα μέλη των Κοιν.Σ.Επ;

Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα του μέλους εταίρου, σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις. Από τη στιγμή που δεν αποτελεί ταυτόχρονα και εργαζόμενο της επιχείρησης δεν έχει δικαίωμα ούτε στα κέρδη αυτής.

Το μέλος της Κοιν.Σ.Επ. πέραν του ποσού που καταβάλλει για απόκτηση της συνεταιριστικής μερίδας,  δεν έχει καμία άλλη ευθύνη έναντι των δανειστών της.

Η taxinsurance.gr μέσω των ειδικευμένων συνεργατών της μπορεί να αναλάβει εξολοκλήρου τη διαδικασία σύστασης της, από τη σύνταξη του καταστατικού μέχρι την οριστική εγγραφή στο Μητρώο καθώς και την λογιστική, φορολογική και εργατική παρακολούθηση της επιχείρησης.

 

Για να μάθετε και εσείς πως μπορείτε να επωφεληθείτε των πλεονεκτημάτων της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας καλέστε μας άμεσα